Падат таксите по депозитите от днес. Промяната важи както за физически,

...
Падат таксите по депозитите от днес. Промяната важи както за физически,
Коментари Харесай

Банките махат таксите по депозитите

Падат таксите по депозитите от през днешния ден. Промяната важи както за физически, по този начин и за юридически лица, оповестиха от финансовата институция.

За ОББ таксата върху наличия по разплащателни и спестовни сметки, които надвишават 400 000 лв. или тяхната равноценност в непозната валута (с изключение на сметки в долари), е 0.7%. Таксата се начислява на годишна база и е платима ежемесечно. За КВС Банк (доскорошната Райфайзенбанк) смяната е още по-чувствителна, тъй като там прагът, над който се начислява такса от 0.7%, е 200 000 лева

Същото направи и Пощенска банка. Клиентите й се възползват автоматизирано от новите условия още от 25 юли 2022 година Падат таксите за предпазване на парични средства по влогове, депозитни и разплащателни артикули - както за нови, по този начин и за сегашни клиенти. Банката сега начислява 0.7% върху всички суми над 200 000 лева

Още преди 2 седмици една от по-малките банки у нас - TBI Bank, заяви, че вследствие на новата политика на ЕЦБ, също отстранява таксата за предпазване на парични средства по разплащателни сметки за корпоративни клиенти, без значение от техния размер. За физически лица такива такси банката не е въвеждала, а TBI Bank е и една от дребното банки, които не престанаха да олихвяват спестяванията на клиентите си, написа " Сега ".

Очакванията след решението на ЕЦБ за повдигане на лихвите за първи път от 11 години са и останалите търговски банки да стартират да отстраняват първо таксите за предпазване на огромни суми пари, а по-късно и да стартират да възвръщат лихвите по спестяванията.

Експерти: Вдигането на лихвите по заемите няма да е притеснително

Поскъпването на парите, съхранявани в банките, ще бъде последвано от повдигане и на лихвите по заемите, предизвестиха специалисти.

Очакванията са това да става гладко.  Според Григор Сарийски, икономист от Българска академия на науките, процесът няма да е стеснителен за кредитополучателите. По думите му, коефициентът на задлъжнялост на българина е доста невисок. " Това е фактор, който въздейства върху стабилността на банките. Финансовата просвета е в правенето на сметката. В идващите месеци разноските за храна, вода и сметки ще заемат доста по-голям дял, а по-малко пари ще останат за обслужване на заема ", уточни специалистът пред  NOVA NEWS.

" Някои кредитополучатели имат закрепени лихви, те ще бъдат непрекъснати. Хората с плаващи лихви към момента имат комфорта на прага, който е избран. Банките също имат комфорт, те имат ликвидни буфери, нямат нужда от внезапно нарастване на лихвите ", обясни Сарийски.

Достъпът до заем ще стане по-скъп, разяснява Иван Стойков от " Моите пари ".

Повишаването на лихвите по заемите би трябвало да накара потребителите да оценят по-внимателно до каква степен съответните им хрумвания са смислени в актуалната среда, само че не и да ги стопира да се развиват, разяснява пред Българска телеграфна агенция проф. д. ик. н. Виржиния Желязкова, шеф на направление " Финанси и финансов мениджмънт " в Лабораторията за научно-приложни проучвания VUZF Lab към Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ).

Според нея резултатът от нарастването на лихвите по заемите у нас не се чака да бъде забележителен - в този момент става дума за половин процентен пункт нарастване, а и в бъдеще повишаването се чака да бъде гладко. Освен това през последните години кредитните правила на банките в България бяха пруденциални, което е най-ясно очевидно в съотношението " дълг към приход " на кредитополучателите. То варира сред 50 и 60 на 100 в другите банки у нас, което значи, че кредитополучателите разполагат с буфер за посрещане на непредвидени нараствания на разноските, посочи проф. Желязкова. Тя уточни, че банките са мощно капитализирани и това дава убеденост, че ще продължат да бъдат постоянни и да поддържат устойчивостта на цялата икономическа система.

Какво се случва с инфлацията?

Не би трябвало да забравяме действието на инфлационните процеси, които се развиват редом с увеличението на лихвите. Важно следствие от тях е номиналното нарастване на приходите на популацията. Съществен аспект на обстановката е, че макар повишението на лихвените проценти на ЕЦБ, инфлацията продължава да бъде на равнища доста над тези на лихвите по заемите, добавя проф. Желязкова.

Това на процедура значи, че парите на заем не престават да бъдат с негативна действителна рента - за тях плащаме по-малко, в сравнение с се обезценяват парите ни. От тази позиция потреблението на кредитен запас продължава да бъде изцяло обосновано, изключително в случай че средствата се влагат в активи и планове, които ще донасят добавена стойност с времето, изясни финансистът.

Според проф. Желязкова нашият кредитен пазар не е достигнал оптималните си благоприятни условия за развиване. " Така да вземем за пример, в случай че жилищните заеми в Европа са сред 30 и 40 на 100 от Брутният вътрешен продукт, то за България делът им е едвам към 11 на 100. Вярно е, че в България към 80 на 100 от популацията има лично жилище, в същото време обаче нашата страна се характеризира с най-малка жилищна повърхност на човек. Това значи, че пазарът има капацитет за напредък и в обстановка на гладко повишаващи се лихвени проценти търсенето и предлагането ще се дефинират от ден на ден от качеството на парцелите ", сподели тя.

Бизнесът чака криза

Според икономиста от БСК Щерю Ножаров, растежът в индустриалната инфлация ще изисква от ден на ден нарастване на лихвените проценти и по-високи ограничения от централните банки. " Вероятно ще навлезем в относително тежка и продължителна криза ", сподели той.

По думите му, за българския бизнес това значи няколко неща.

" В секторите с висока междуфирмена задлъжнялост, ще има компании на ръба на банкрут. При жителите с заеми ще има затруднение. При програмирането на идващия бюджет евентуално няма да има опция за пълноценно индексиране на приходите. Глобалното опълчване на Съединени американски щати и Китай води до скъсване на веригите на доставки и все по-голямо капсулиране на обособени валутни райони ", уточни той.

" Един бюджет би трябвало да бъде конструиран да понижава неравенствата, а не като настоящия - който дава на всички. Парите да бъдат получавани от тези, които имат потребност. Бързо би трябвало да се одобри формулировка за енергийна беднотия и да се усъвършенстват държавните разноски и програмното бюджетиране ", безапелационен е Ножаров.

Според него тази година ще бъде по-лека стопански от идната, когато светът ще бъде на ръба на криза.

" Икономическият напредък на множеството страни в Европа ще бъде под 1%. Високата инфлация ще докара голям брой проблеми - опциите за финансиране на бизнеса и тези на домаикнствата да изплащат задължения ", акцентира икономистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР